Araştırmalar arıların eğlenmek dışında bir sebepleri olmadan toplarla oynamayı sevdiklerini gösteriyor
Genellikle çalışkan böcekler olarak görülen bombus arıları, ilk kez toplarla oynarken gözlemlendi – tipik olarak insanlar ve köpeklerle ilişkilendirilen bir davranış. Araştırmacılar bu keşfin, arıların daha önce inanılandan daha karmaşık zihinlere sahip olduğuna dair artan kanıtlara katkıda bulunduğunu söylüyor.
İngiliz bilim insanlarından oluşan bir ekip, arıların görünürde herhangi bir ödül olmasa bile cansız nesnelerle bir oyun biçimi olarak etkileşime girdiklerini tespit etti. Animal Behaviour’da yayınlanan çalışma, genç arıların yaşlılara göre daha sık top yuvarladığını, yetişkin erkeklerin ise dişilere göre daha uzun süre oynadığını ortaya koydu.
Deneylerde, 45 bombus arısına yiyeceğe giden engelsiz bir yol ya da tahta topların bulunduğu bir alan arasında seçim yapma şansı verildi. Arılar topları tekrar tekrar yuvarladı ve bazıları bunu 117 defaya kadar yaptı. 42 arı ile yapılan diğer testler, toplar çıkarıldıktan sonra bile topların yerleştirildiği odaları tercih ettiklerini gösterdi – bu da tamamen zevk için oynadıklarını doğruladı.
Londra Queen Mary Üniversitesi’nden Profesör Lars Chittka, “Bu araştırma böcek zihinlerinin hayal edebileceğimizden çok daha sofistike olduğunu gösteriyor” dedi. Çalışmanın yazarı Samadi Galpayage ise şunları ekledi: “Bombus arılarının oyun oynamasını izlemek akıllara durgunluk veriyor. Onlar küçük robotik varlıklardan çok daha fazlası.”
Bulgular, arıların ödüller karşılığında gol atmak gibi görevleri öğrenebildiklerini gösteren daha önceki araştırmalara dayanıyor. Bu çalışma, davranışlarının sadece hayatta kalma içgüdülerinin ötesine geçtiğini gösteriyor.
Kaynak: https://www.theguardian.com/science/2022/oct/27/bumblebees-playing-wooden-balls-bees-study