Gana’da çocuk köleleri kurtaran ve iyileşmelerine yardımcı olan olağanüstü bir ev var. Burayı eski bir çocuk köle kurdu. Onun ve kurtardığı çocukların hikayesi şok edici olduğu kadar ilham verici de.
Sekiz yaşındaki Charity hiçbir zaman evde yardımcı olmayı seçmedi. Hiçbir çocuk istemezdi. Bitmek bilmeyen bir çalışma, okulsuzluk, az yemek ve maaşsızlık ile karşı karşıyaydı. Sadist patronu onu düzenli olarak dövüyordu.
Babası onun yerine seçim yaptı. Bir tanıdığı ona Gana’nın Volta Gölü yakınlarında bir kadının ekstra yardıma ihtiyacı olduğunu söylemiş. Charity para alıp almadığını bilmiyor. Sadece birinin onu ve küçük kız kardeşini alıp götürdüğü günü hatırlıyor. İkisi de o zamandan beri ailelerini görmemiş.
“Bütün gün yıkadık ve temizledik,” diye hatırlıyor Charity. “Bazen gölde balık tutan kadının kocasına yemek götürürdük. Hata yaparsak bizi sopayla döverdi. Eğer kızgınsa, yaralarımıza öğütülmüş zencefil sürerdi.”
Charity ve kız kardeşi her yıl zorla çalışmak üzere kaçırılan binlerce Ganalı çocuk arasında yer alıyor. Ebeveynleri ya da vasileri onları genellikle kötü koşullarda çalışmaya zorluyor. Yoksulluk, özellikle çiftçilik, madencilik ve balıkçılık alanlarında bu krizi tetikliyor.
Challenging Heights adlı yardım kuruluşu tarafından işletilen güvenli bir evde koordinatör olarak çalışan Rosemary Afedzie sorunu açıklıyor. “İnsan tacirleri aileleri çocukları için daha iyi bir yaşam vaat ederek kandırıyor” diyor. “Yoksul aileler bunlara kolayca inanıyor. Diğerleri ise borçlarını ödemek için çocuklarından vazgeçiyor.”
Çocukları Kurtarmak

Challenging Heights, kaçırılan çocukları kurtarmak için polis ve yerel ihbarlarla birlikte çalışıyor. Gana İnsan Kaçakçılığıyla Mücadele Birimi Başkanı William Ayaregah süreci anlatırken “Köle efendileri ilk başta direniyor” diyor. “Ancak silahlı memurları gördüklerinde çocukları teslim ediyorlar.”
Kurtarılan çocukların çoğu Volta Gölü’nün balıkçı topluluklarından geliyor. Akra’dan üç saat uzaklıkta geniş bir yerleşke olan güvenli ev şu anda 81 çocuğu barındırıyor.
Travmayı İyileştirmek
Oraya vardıklarında çocuklar derin bir travma geçirir. “Madam Panyin” (Fante dilinde ‘yaşlı’ anlamına geliyor) olarak bilinen Afedzie, onların iyileşmesine yardımcı oluyor. Her zaman eteğine yapışan ya da elini tutan çocuklar oluyor.
Afedzie, “Her çocuğun ‘anne’ ya da ‘baba’ dediğimiz bir bakıcısı oluyor,” diye açıklıyor. “Yeniden bir ailenin parçası olduklarını hissetmeye ihtiyaçları var.”
Sosyal hizmet uzmanları ve danışmanlar çocukların deneyimleri hakkında açılmalarına yardımcı oluyor. İyileşme, hikayelerini paylaştıklarında başlıyor. Afedzie onların acılarını duymanın zor olduğunu kabul ediyor. Onların önünde asla ağlamıyor ama sık sık özel olarak ağlıyor. “Sonra, haftalar sonra, onların gülümsediğini görüyorum” diyor. “Bu sevinç beni ayakta tutuyor.”
Tıbbi bakım çok acil. Çocukların çoğu uyuz, çürük dişler ya da enfeksiyonlarla geliyor, hatta bazı kızlar cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanıyor ya da hamile kalıyor.
Hayatları Yeniden Kurmak
Yaşadıkları acılara rağmen kısa sürede evi kahkahalar doldurur. Çocuklar çizgi film izliyor, avluda oynuyor ve okula gidiyor. Ofisteki bir duvarda üniformalı, jollof pilavı (en sevdikleri) yiyen ya da Noel Baba ile tanışan gülümseyen çocukların fotoğrafları sergiliyor.
Tüm geçişler kolay değildir. Bazı çocuklar uyum sağlamakta zorlanıyor. Kavgalar oluyor. Onlara “ellerin vurmak için olmadığını” öğretmek için resim ve çizim yapıyorlar. Artık duvarları rengarenk el izleri süslüyor.
On iki yaşındaki Mohammed büyükannesini sevgiyle hatırlıyor. Kendi babası onu bir balıkçı teknesinde çalışmaya zorlamış. “Onun yanında kendimi güvende hissediyorum,” diyor basitçe.
Önümüzdeki Yol

Mohammed’in geleceği belirsizliğini koruyor. Büyükannesi ona bakamayacak kadar yaşlı. Kendisinden önceki 1.800’den fazla çocuk gibi o da eninde sonunda yuvadan ayrılacak, çünkü Challenging Heights onları sonsuza kadar tutamaz – merkezin işletilmesi yıllık 500.000 dolara mal oluyor ve tamamen bağışçılar tarafından finanse ediliyor.
Amaç yeniden entegrasyon. Bazı çocuklar ailelerinin yanına dönüyor, diğerleri akrabalarıyla ya da evlat edinen ailelerle yaşıyor. Hayır kurumunun kurucusu James Kofi Annan bu mücadeleyi iyi biliyor. Altı yaşındayken kaçırıldı. Yedi yılını köle olarak geçirdi. Yanındaki beş çocuktan üçü ölmüş.
Annan 13 yaşında kaçtı, ardından kendi kendine okumayı öğrendi ve yüksek lisans derecesi aldı. Challenging Heights’ı kurmak için bankacılık işini bıraktı ve hayatını başkalarını kurtarmaya adadı.
Mohammed daha iyi bir gelecek hayal ediyor. “Para kazanırsam, acı çeken diğer çocuklara yardım edebilirim.”
Şimdilik, güvenli ev ona ve diğerlerine umut veriyor.
Sağlığına Kavuşan bir başka çocuğun hikayesini de okuyun! Beta-Talasemi Gen Tedavisi Çalışıyor!